Procés participatiu per a la definició de la Carta de Drets de la Gent Gran a L'Hospitalet de Llobregat
Per l’Àrea de Participació de l’Ajuntament de L’Hospitalet
🎯 Perquè serveix?
Serveix per garantir la qualitat de vida, millorar en les expectatives, minimitzar les preocupacions d’aquest col·lectiu en l’àmbit local i impulsar la Carta de Drets de la Gent Gran.
El procés ha permès identificar les necessitats de la gent gran de L’Hospitalet, recollir les opinions del col·lectiu i afavorir la cultura participativa de la Gent Gran.
✅ Passos bàsics a replicar
Abans:
Per activar el procés, s’han delimitat 6 temes, cadascun vinculat amb un seguit de drets associats, basats en el llistat de Nacions Unides inclòs a la resolució 46/91:
Vida autònoma i independent en la ciutat
Protecció de la salut
Activitats d’oci, temps lliure i educatives
Participació
Cures i suports
Dignitat i convivència a la ciutat
Durant:
Sessions participatives
S’han dut a terme 10 sessions presencials i deliberatives aprofitant els Casals de Gent Gran distribuïts pel territori.
Han participat 264 persones (69% dones; 31% homes) de tots els barris de la ciutat.
Les aportacions de cada sessió s’han recollit en una acta i a l’Informe Final.
Enquestes
S'han fet 850 enquestes presencials (469 dones i 381 homes), i s’ha garantit una mostra mínima de 50 enquestes per barri.
Les enquestes s’han dut a terme a casals de gent gran, centres culturals i altres punts de l’espai públic amb afluència de majors de 65 anys.
Grup de discussió
Han assistit 10 representants de la TS de Drets de la Ciutadania, de diferents barris de L’Hospitalet i d’entitats vinculades a la gent gran, com l’Associació Amics dels Avis.
S'han treballat aspectes generals de la ciutat i específics segons el barri.
Després:
Aquest procés ha permès un treball conjunt de l’Ajuntament i la Taula Sectorial que, amb els resultats a la mà, haurà de tenir continuïtat en els següents propòsits:
Elaborar una carta de drets de la gent gran amb la participació de més de 1.000 persones en base a les seves necessitats i demandes
Aprofundir en el coneixement al detall
Elaborar un pla de treball pel municipi des de la Taula Sectorial en base a un diagnòstic compartit i de qualitat
🎉 Resultats (beneficis)
Alta participació: 1.124 persones han participat en alguna de les accions del procés. Hi ha hagut una clara disposició del col·lectiu.
Clara voluntat política en col·laboració de la societat civil. El procés s’ha dut a terme per l’Ajuntament amb el suport de la TS de Drets de la Ciutadania i Cohesió Social.
Els dos punts anteriors han conduït a una identificació de les necessitats de la gent gran amb el propi col·lectiu: ha sigut clau per determinar quin és el punt de partida per l’elaboració de la Carta de Drets de la Gent Gran.
La Gent gran ha manifestat que vol ser part activa de la construcció i transformació de la ciutat.
⚠️ Coses a evitar o tenir en compte:
La manca de devolució en processos participatius anteriors pot generar recels alhora d’implicar-se en la participació d’un nou procés d’aquestes característiques.
És important complir amb els terminis. S’ha d’explicar sempre a les persones participants el moment en el que es troba el procés.
👉 Per a més informació:
Tota la informació està recollida a:
Document recopilatori amb les aportacions de les sessions participatives.
Compartir