Pressupostos participatius de proximitat
🗺️ Ens local i comarca
Sant Cugat (Vallès Occidental)
👥 Habitants
Ciutat (de 50.001 a 100.000 habitants)
💬 Descripció
De la política de participació a Sant Cugat en destaca el projecte dels pressupostos participatius. Des del 2016, cada dos anys, s’impulsa una nova edició que esdevé un projecte de ciutat, del qual destaca el compromís polític i els recursos que s’hi destinen. Com a tret singular, en les darreres edicions, s’han vinculat els pressupostos als espais estables de participació dels barris. La idea és treballar les propostes des de la proximitat, i els Consells de Barri són l’instrument per fer-ho. La priorització i el seguiment d’execució de les actuacions tenen lloc en les sessions dels Consells, i es veuen reforçades per les accions de comunicació que s’hi vinculen.
🎯 Aspectes positius
Reforçar el sentit de pertinença: En projectes de ciutat com els pressupostos participatius, costa mobilitzar part de la ciutadania per la distància vivencial i emocional que poden tenir respecte d’algunes actuacions. Cal treballar des de la proximitat, reforçar el sentiment de pertinença i facilitar la interpel·lació a la participació.
Distribució territorial: El plantejament és la distribució equitativa dels pressupostos participatius en tots els barris, per tal que s’executin actuacions arreu de la ciutat.
⚠️ Aspectes a tenir en compte
Compromís polític: Un projecte de tanta envergadura necessita de molts recursos (materials, econòmics i tècnics). Plantejar-lo com un projecte de ciutat més enllà de cicles de mandat o identitat política és important per sostenir-lo en el temps.
Millora continua: Encara que les anteriors edicions hagin estat satisfactòries i se n’hagin assolit els objectius, és important avaluar-ne tots els aspectes per millorar-los en les següents edicions.
🔗 Enllaços d’interès
Enllaç al web municipal del projecte.
📲 Contacte
Compartir