Recuperació de l’antiga rectoria d’Oristà
🗺️ Ens local i comarca
Oristà (Lluçanès)
👥 Habitants
585 habitants (micromunicipi)
💬 Descripció
El projecte Rectories Vives ha estat un projecte impulsat pel Bisbat de Vic i la Càtedra del Món Rural que te com a objectiu donar un nou ús a les rectories del territori que estan en procés de deteriorament. Una de elles és la Rectoria de la Torre d’Oristà, un espai que, en el passat, ha estat molt utilitzat per la comunitat. El 2022, es va dur a terme un procés participatiu procés per legitimar, a través de totes les veus de la comunitat, quin ús havia de tenir aquesta rectoria. La participació de la ciutadania es va vehicular a través de 3 trobades participatives i una enquesta.
🎯 Aspectes positius
L’impuls del procés participatiu: en aquest cas un aspecte positiu és el fet que institucions com el Bisbat o la Càtedra del Món Rural (com un conglomerat d’institucions com la Universitat de Vic, la Generalitat i entitats del territori, entre d’altres) impulsin un procés d’aquest tipus.
Treballar des de la part emocional: una de les estratègies per treballar amb la comunitat intentar esbrinar el sentiment que generava la rectoria en la ciutadania i apel·lar a aquest sentiment en les diferents actuacions participatives.
Creació del Consell de la Rectoria: del procés participatiu, va sorgir una estructura de governança comunitària per prendre decisions que afecten a la Rectoria, a la comunitat i al territori, i el seu procés de desenvolupament i potencial.
⚠️ Aspectes a tenir en compte
Gent gran: prop d’un 30 % de la població d’Oristà és gent gran. Així, en un procés amb població similar, caldrà tenir en compte les dinàmiques participatives en aquest sentit.
Un equip extern: sense equip tècnic municipal, el fet de comptar amb una consultora externa que pugui desenvolupar les actuacions participatives és essencial. En aquest sentit, la Diputació de Barcelona pot ser de gran ajut gràcies als seus recursos, econòmic i tècnic.
Compartir