Canvis a "Procés participatiu per a la definició de la Carta de Drets de la Gent Gran a L'Hospitalet de Llobregat"
Títol (Català)
- +Procés participatiu per a la definició de la Carta de Drets de la Gent Gran a L'Hospitalet de Llobregat
Cos (Català)
-
+
Per l’Àrea de Participació de l’Ajuntament de L’Hospitalet
🎯 Perquè serveix?
Serveix per garantir la qualitat de vida, millorar en les expectatives, minimitzar les preocupacions d’aquest col·lectiu en l’àmbit local i impulsar la Carta de Drets de la Gent Gran.
El procés ha permès identificar les necessitats de la gent gran de L’Hospitalet, recollir les opinions del col·lectiu i afavorir la cultura participativa de la Gent Gran.
✅ Passos bàsics a replicar
Abans:
Per activar el procés, s’han delimitat 6 temes, cadascun vinculat amb un seguit de drets associats, basats en el llistat de Nacions Unides inclòs a la resolució 46/91:
- Vida autònoma i independent en la ciutat
- Protecció de la salut
- Activitats d’oci, temps lliure i educatives
- Participació
- Cures i suports
- Dignitat i convivència a la ciutat
Durant:
Sessions participatives
- S’han dut a terme 10 sessions presencials i deliberatives aprofitant els Casals de Gent Gran distribuïts pel territori.
- Han participat 264 persones (69% dones; 31% homes) de tots els barris de la ciutat.
- Les aportacions de cada sessió s’han recollit en una acta i a l’Informe Final.
Enquestes
- S'han fet 850 enquestes presencials (469 dones i 381 homes), i s’ha garantit una mostra mínima de 50 enquestes per barri.
- Les enquestes s’han dut a terme a casals de gent gran, centres culturals i altres punts de l’espai públic amb afluència de majors de 65 anys.
Grup de discussió
- Han assistit 10 representants de la TS de Drets de la Ciutadania, de diferents barris de L’Hospitalet i d’entitats vinculades a la gent gran, com l’Associació Amics dels Avis.
- S'han treballat aspectes generals de la ciutat i específics segons el barri.
Després:
Aquest procés ha permès un treball conjunt de l’Ajuntament i la Taula Sectorial que, amb els resultats a la mà, haurà de tenir continuïtat en els següents propòsits:
- Elaborar una carta de drets de la gent gran amb la participació de més de 1.000 persones en base a les seves necessitats i demandes
- Aprofundir en el coneixement al detall
- Elaborar un pla de treball pel municipi des de la Taula Sectorial en base a un diagnòstic compartit i de qualitat
🎉 Resultats (beneficis)
- Alta participació: 1.124 persones han participat en alguna de les accions del procés. Hi ha hagut una clara disposició del col·lectiu.
- Clara voluntat política en col·laboració de la societat civil. El procés s’ha dut a terme per l’Ajuntament amb el suport de la TS de Drets de la Ciutadania i Cohesió Social.
- Els dos punts anteriors han conduït a una identificació de les necessitats de la gent gran amb el propi col·lectiu: ha sigut clau per determinar quin és el punt de partida per l’elaboració de la Carta de Drets de la Gent Gran.
- La Gent gran ha manifestat que vol ser part activa de la construcció i transformació de la ciutat.
⚠️ Coses a evitar o tenir en compte:
- La manca de devolució en processos participatius anteriors pot generar recels alhora d’implicar-se en la participació d’un nou procés d’aquestes característiques.
- És important complir amb els terminis. S’ha d’explicar sempre a les persones participants el moment en el que es troba el procés.
👉 Per a més informació:
Tota la informació està recollida a:
- https://www.lhon-participa.cat/processes/cartadretsgentgran
- Document recopilatori amb les aportacions de les sessions participatives.
Compartir