Vés al contingut principal

Configuració de les galetes

Fem servir galetes per assegurar les funcionalitats bàsiques del lloc web i per a millorar la teva experiència en línia. Pots configurar i acceptar l'ús de galetes, i modificar les teves opcions de consentiment en qualsevol moment.

Essencials

Preferències

Analítiques i estadístiques

Màrqueting

Registra't - Sol·licita el registre omplint el formulari

Parlar sobre recollida selectiva de residus

Avatar: Equip de suport Equip de suport

🗺️ Ens local i comarca


Mancomunitat Intermunicipal del Cardener i Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada (Bages)


 👥 Habitants


Municipi mitjà (de 5.001 a 20.000 habitants)


💬 Descripció


La Mancomunitat Intermunicipal del Carderner i l’Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada van impulsar un procés participatiu per tal de traslladar a la ciutadania el debat sobre dos possibles models de recollida selectiva de residus: el «porta a porta» i la recollida a través de contenidors amb targeta.

Metodològicament, el procés es va implementar a través de l’elaboració d’un quadern de debat ciutadà, una tècnica participativa que es fa servir per fomentar la reflexió, el debat i la participació ciutadana en la presa de decisions i que consisteix en la creació d'un quadern o llibre obert, principalment amb dues tipologies de contingut: una part informativa i unes preguntes exploratòries sobre el tema a debatre. El contingut informatiu està pensat perquè les persones participants puguin conèixer una mica més sobre la temàtica, i així respondre, opinar, fer suggeriments i expressar les seves preocupacions de manera informada.

El quadern exerceix una funció de divulgació, amb informació rigorosa i contrastada, i una funció generadora d’opinió i de debat públic.

El procés es va dur a terme de novembre de 2022 a març de 2023 i es van recollir 237 quaderns, amb un total de 500 participants.


🎯 Aspectes positius


Participar més fàcilment: el quadern de debat ha permès arribar a persones que d’altra manera potser no haguessin participat. Aquesta metodologia porta el debat directament a les mans dels veïns i veïnes, que poden donar la seva opinió en la tranquil·litat de casa seva, cosa que els permet pensar les respostes tant a nivell individual com en família.


El component pedagògic: El quadern no només ens ha ajudat a obtenir informació sobre com visualitza la ciutadania la recollida selectiva de residus, si no que també ha servit per fer pedagogia sobre el tema en qüestió i portar el debat al carrer.


Impuls de la participació: Sant Joan de Vilatorrada no té molta tradició participativa i amb aquest procés participatiu s’ha aconseguit posar en marxa de nou aquesta política


⚠️ Aspectes a tenir en compte


Pensar be si s’escau un quadern: No tots els temes són susceptibles de tractar-se i debatre’s a través d'aquesta metodologia. Per tant, cal pensar bé si un quadern s'escau pel nostre projecte.


Decidir si es vol fer un quadern familiar o ciutadà: el quadern sol ser el mateix en termes de contingut i disseny i la diferència està en la forma de distribució i el públic objectiu. Els quaderns familiars se solen distribuir a través de les escoles, per arribar així a les famílies i que el responguin de manera conjunta. En el cas del quadern ciutadà, el públic esdevé tota la ciutadania i per tant, se solen distribuir de manera més àmplia, a través dels equipaments, comerços o encartats en alguna publicació municipal.


Treballar diferents formats: Cal tenir en compte que si volem arribar al màxim de ciutadania hem de pensar el quadern en diferents formats, idiomes i que sigui accessible des de diferents suports, etc. D'aquesta manera serà més inclusiu!


No deixar massa temps de resposta: El termini de resposta no ha de ser excessivament llarg, més llarg no necessàriament significa més respostes...no recomanem més de dues setmanes.


Facilitar l’accés al quadern: Cal facilitar l’accés al quadern, distribuir-los per llocs de molta afluència, en un lloc ben visible, amb horaris amplis, etc., i crear sinèrgies amb comerços. En aquest cas el quadern es va repartir per forns de pa i estancs, a més de l’ajuntament i equipaments municipals.


Preveure recursos humans especialment pel buidatge de la informació recollida: Cal preveure molt bé els recursos humans que ens ajudaran amb buidatge, ja que pot arribar a ser una tasca llarga i feixuga en haver-hi preguntes valoratives i explicatives.


🔗 Enllaços d’interès


Notícia sobre el projecte al web municipal


📲 Contacte


@anna_bonvehi. Mancomunitat Intermunicipal del Cardener

Jordi Solernou. Alcalde de Sant Joan de Vilatorrada

Comentari

Confirmar

Si us plau, inicia la sessió

La contrasenya és massa curta.

Compartir