Canvis a "Com potenciar la participació de la població jove? El cas de Viladecans"
Àmbit
- +Ciutadania activa i inclusiva
Títol (Català)
- +Com potenciar la participació de la població jove? El cas de Viladecans
Títol (Castellano)
Cos (Català)
-
+
🗺️ Ens local i comarca
Viladecans (Baix Llobregat)
👥 Habitants
Ciutat (de 50.001 a 100.000 habitants)
💬 Descripció
Amb 66.720 habitants, l’Ajuntament de Viladecans va impulsar un procés participatiu el 2022, per tal d’incrementar la participació de les persones joves. El procés, que es va realitzar mitjançant una diagnosi compartida amb joves de 12 a 29 anys i agents del municipi, tenia com a objectiu posar en marxa canvis en l’estratègia per augmentar la participació jove al municipi, tot posant especial èmfasi en la perspectiva inclusiva. Com a resultats es va obtenir una línia d’actuació transversal per la coordinació estratègica interdepartamental, i sis pràctiques de co‑producció de polítiques públiques dins els sis eixos que s’havien prioritzat.
El projecte va comptar amb la participació de 206 persones, de les quals 179 van ser joves, xifra que parla de l’èxit de la mobilització d’aquest col·lectiu en el projecte. La resta va ser personal tècnic de diversos departaments de l’ajuntament.
🎯 Aspectes positius
Diagnosi transversal: Per la diagnosi compartida, es va implicar des del principi els agents que podien tenir incidència en el desplegament posterior de l’estratègia.
Inclusió de la perspectiva de gènere: En el disseny del procés, es va incorporar com a prioritaris la perspectiva de gènere i els criteris d'anàlisi de la diversitat. Això es va concretar vetllant per la paritat en les sessions participatives amb joves i garantint un mapa d’actors divers.
Consens tècnic: Es van consensuar tècnicament sis eixos de treball: interès i motivacions per a la participació, canals de participació, comunicació de la participació, educació en la participació, perspectiva de gènere en la participació, i inclusió social en la participació.
Coherència en la planificació municipal: Aquest projecte és un dels resultats del treball intern de renovació del Reglament de Participació que l’Ajuntament va desenvolupar el 2019 i que tenia com a una de les seves fites «implicar a una major part de la població en la definició de serveis, programes i/o projectes municipals, i especialment certs col·lectius que actualment no solen participar, entre aquests els joves».
⚠️ Aspectes a tenir en compte
Combinar la presencialitat amb la participació en línia: Es van fer servir diferents tècniques com el mapa d’actors, sessions de diagnosi amb personal tècnic i amb joves de perfil divers (una d’elles a l’espai públic) i una enquesta en línia a la Plataforma Participa 311 de l’Ajuntament.
La comunicació adaptada als joves: Per tal d’atendre la diversitat de formes de participar i les diferents inquietuds de la gent jove, es va posar especial atenció en la part comunicativa, ja que sovint no els arriba la informació sobre les accions participatives dels ajuntaments que poden ser del seu interès.
Anar a buscar als i les joves als seus espais: Les trobades en el marc del projecte es van dur a terme en espais de trobada natural de la gent jove, tant en el cas dels equipaments (centre de recursos per a joves Can Xic) com dels espais públics (Parc de la Torre-Roja).
🔗 Enllaços d’interès
Procés a la plataforma Participa311 de l’Ajuntament de Viladecans
📲 Contacte
gid://decidim-diba/Decidim::User/8274 , Carme Garcia, Cap de participació de l'ajuntament de Viladecans
Compartir