Cambios en "Toni del Valle "
Ámbito
- +Temas
Título (Català)
- +Toni del Valle
Título (Castellano)
- +Toni del Valle
Cuerpo (Català)
-
+
Tècnic de participació a l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda · vallebt@staperpetua.cat
Parlem amb Toni del Valle, tècnic de participació i suport associatiu a l'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda, on treballa des de fa més de 25 anys. Ens explica com l’ha ajudat, tenir una actitud empàtica, per a poder teixir complicitats amb el teixit associatiu i alguns dels reptes que voldria assolir en aquesta darrera etapa laboral.
Perquè la participació?
Vaig entrar a treballar a la regidoria de Participació de l’Ajuntament de Santa Perpètua ja fa més de 25 anys, gestionant un dels 6 centres cívics de la ciutat. Aleshores no es feia gaire participació ciutadana com a tal. Se centrava en la gestió dels equipaments i en tasques de suport associatiu. Al 2005 es va separar el servei de Centres Cívics del de Participació i jo vaig anar a parar a Participació. Mig per casualitat, mig perquè se’m donava millor tractar amb la gent que portar una gestió rigorosa dels equipaments.
Diria que no ho vaig escollir. Em va escollir la participació a mi… ;)
En Toni és…
Jo crec que sóc molt empàtic. Simpàtic diuen alguns.
En general soc una persona molt emotiva i empatitzo amb facilitat. Intento que gairebé mai que els meus interessos passin per davant dels altres i deixo que la gent es trobi molt còmode. Aquesta empatia és el que em caracteritza… en l’àmbit de la feina. També em diuen que soc molt “quisquilloso” perquè m’agrada filar prim i sovint em passen per fer una última revisió a textos abans de publicar, etc.
Alguna acció recent de la qual n’estiguis content/satisfeta?
Alguns diran que no és del tot participació… però vinc d’organitzar la mostra d’entitats anual i ha estat una fita important. Perquè hem aconseguit reactivar el teixit associatiu després d’aquests darrers anys de “parón”, perquè hem sabut crear un clima molt positiu que ha facilitat la participació de les entitats en tot el procés previ i després s’han generat sinergies entre entitats molt diverses i han engegat projectes conjunts.
Hem fet altres processos (normatius, canvis d’usos, etc) però la participació ha estat freda, sobretot comparat amb el caliu que s’ha generat al voltant del treball amb les entitats treballant per la mostra.
De fet, em sento sovint més segur i més a gust treballant amb les entitats que en processos estrictament formals de participació.
Quin és el secret d’aquest caliu?
La meva cap diu que la gent i les entitats venen perquè se senten ben tractades i perquè et tenen com a referent. “Anem a veure el Toni del Valle (diuen)”. Saben que les ajudaràs i la gent després també respon a l’hora de participar.
Quin és el vostre principal repte?
El nostre repte és saber què farem demà. Perquè nosaltres no som els promotors de la majoria de processos participatius. Gestionem els processos que ens adrecen la resta de serveis de l’Ajuntament, sovint amb el temps just i acaben sent una mica freds.
Altres reptes són reactivar i consolidar el punt de voluntariat, que tan important va ser durant la pandèmia, i aprovar el reglament de participació ciutadana després d’anys d’anar-hi al darrere. Per acabar m’agradaria aconseguir també poder fer (abans de jubilar-me) uns pressupostos participatius “potents” on es puguin plantejar propostes d’impacte. I que s’executin! Perquè enguany s’acaben alguns dels projectes que es van acordar fer als darrers que vam fer fa anys.
Participar ha d’anar més enllà de si es posen bancs o fanals… En tot cas decidir si fem el Parc o no.
Sembla que si no has fet uns pressupostos participatius, no has fet participació. Són la cirereta del pastís! Com que no feu pressupostos participatius?!
Hi ha algun col·lectiu o perfil que us costa més involucrar?
Als joves! En els processos no acostumen a implicar-se. Participen majoritàriament població de tercera edat. Ens caldria fer processos dirigits exclusivament a joves, encara que sigui el mateix projecte, però enfocat als joves. Perquè se sentin cridats. Els joves i els col·lectius de gent migrada també costa molt. Els horaris, no tenen costum de participar amb les institucions, bàsicament s’acosten a l’administració si tenen un problema… I tot i que hi ha moltes entitats de gent migrada, no s’acaben d’implicar i anar més enllà.
Quin recurs o metodologia participativa més t’agrada utilitzar?
No sé si és un truc, però a mi em funciona molt bé intentar esbrinar alguna cosa que puguem tenir en comú per estirar-ne el fil i generar una relació més pròxima, que ens permeti trencar el gel. No és res de nou, s’ha fet des de sempre, però a mi em funciona molt bé.
I en participació digital, què us funciona?
Fem servir la plataforma Participa311 (basada amb el programari Decidim) amb el suport de la Diputació de Barcelona. Cada vegada és més coneguda, però fins ara s’ha utilitzat poc. També perquè a vegades funcionalitats com p.e. les enquestes no acabaven de respondre a les necessitats i s’ha optat per publicar-hi l’enllaç a altres eines externes. Des del servei hem cregut que havíem d’utilitzar-lo, perquè creiem amb aquesta aposta de la Diputació.
Com la imbriqueu amb la presencial?
La participació digital ens va bé per accions molt concretes i puntuals (fer preguntes o recollir propostes en enquestes) però si volem rascar més i treure més suc, hem de fer sessions presencials. Ens hem de trobar. Passa el mateix amb les formacions, els resultats no tenen res a veure. Ens funciona molt millor. No ens ha acabat de funcionar fins ara la relació digital amb la gent. Potser els pressupostos participatius sí que ens podrien ajudar a fer aquest salt qualitatiu i donar-li un nou impuls i aprofitar el potencial de la participació digital.
De totes maneres mai renunciaria a la participació presencial, encara que puguem ser reiteratius duplicant canals. M’agrada el contacte amb la gent, encara que ho passi malament a les reunions patint per si les coses no surten bé.
Alguna cosa que hagis trobat inspiradora per la teva feina…
Em resulta molt inspirador la relació personal que s'estableix amb la gent quan fas algun procés, per petit que sigui. S'estableix un marc de confiança que afavoreix i ajuda a realitzar accions futures. A vegades voldríem fer projectes més potents com els Pressupostos participatius. Com per exemple els de l’Ajuntament de Sabadell que vaig estar seguint, però la sensació és que nosaltres fem petits processos.
Tot i així experiències com la marxa exploratòria amb perspectiva de gènere que vam fer recentment o el procés de disseny participatiu del Parc Central que es va fer fa anys, són alguns exemples de la diversitat de formats participatius que ens convindria posar en pràctica per resoldre el repte d’integrar el nou barri de “Can Filuà” a la resta del nucli urbà i activar-ne el teixit social.
Cuerpo (Castellano)
-
+
Técnico de participación en el Ayuntamiento de Santa Perpetua de Mogoda • vallebt@staperpetua.cat
Hablamos con Toni del Valle, técnico de participación y apoyo asociativo en el Ayuntamiento de Santa Perpetua de Mogoda, donde trabaja desde hace más de 25 años. Nos explica cómo le ha ayudado, tener una actitud empática, para poder tejer complicidades con el tejido asociativo y algunos de los retos que quisiera alcanzar en esta última etapa laboral.
¿Por qué la participación?
Entré a trabajar en la concejalía de Participación del Ayuntamiento de Santa Perpètua hace ya más de 25 años, gestionando uno de los 6 centros cívicos de la ciudad. Entonces no se hacía mucha participación ciudadana como tal. Se centraba en la gestión de los equipamientos y en labores de apoyo asociativo. En 2005 se separó el servicio de Centros Cívicos del de Participación y yo fui a parar a Participación. Medio por casualidad, medio porque se me daba mejor tratar con la gente que llevar una rigurosa gestión de los equipamientos.
Diría que no lo escogí. Me escogió la participación a mí… ;)
Toni es…
Yo creo que soy muy empático. Simpático dicen algunos.
Por lo general soy una persona muy emotiva y empatizo con facilidad. Intento que casi nunca que mis intereses pasen por delante de los demás y dejo que la gente se encuentre muy cómoda. Esa empatía es lo que me caracteriza… en el ámbito del trabajo. También me dicen que soy muy quisquilloso porque me gusta hilar fino ya menudo me pasan por hacer una última revisión a textos antes de publicar, etc.
¿Alguna acción reciente de la que estés contento/satisfecha?
Algunos dirán que no es del todo participación… pero vengo de organizar la muestra de entidades anual y ha sido un hito importante. Porque hemos conseguido reactivar el tejido asociativo después de estos últimos años de parón, porque hemos sabido crear un clima muy positivo que ha facilitado la participación de las entidades en todo el proceso previo y después se han generado sinergias entre entidades muy diversas y han puesto en marcha proyectos conjuntos.
Hemos realizado otros procesos (normativos, cambios de usos, etc) pero la participación ha sido fría, sobre todo comparado con el calor que se ha generado en torno al trabajo con las entidades trabajando por la muestra.
De hecho, me siento a menudo más seguro y más a gusto trabajando con las entidades que en procesos estrictamente formales de participación.
¿Cuál es el secreto?
Mi jefa dice que la gente y las entidades vienen porque se sienten bien tratadas y porque te tienen como referente. “Vamos a ver a Toni del Valle (dicen)”. Saben que las ayudarás y la gente después también responde a la hora de participar.
¿Cuál es vuestro principal reto?
Nuestro reto es saber lo que haremos mañana. Porque nosotros no somos los promotores de la mayoría de procesos participativos. Gestionamos los procesos que nos dirigen el resto de servicios del Ayuntamiento, a menudo con el tiempo justo y acaban siendo algo fríos.
Otros retos son reactivar y consolidar el punto de voluntariado, que tan importante fue durante la pandemia, y aprobar el reglamento de participación ciudadana después de años de ir detrás. Por último me gustaría conseguir también poder hacer (antes de jubilarme) unos presupuestos participativos "potentes" donde se puedan plantear propuestas de impacto. ¡Y que se ejecuten! Porque este año se acaban algunos de los proyectos que se acordaron realizar en los últimos que hicimos hace años.
Participar debe ir más allá de sí se ponen bancos o farolas… En todo caso, decidir almenos si hacemos el Parque o no.
Parece que si no has realizado unos presupuestos participativos, no has participado. ¡Son la guinda del pastel! ¿Cómo no hacer presupuestos participativos?!
¿Hay algún colectivo o perfil que cuesta más involucrar?
¡A los jóvenes! En los procesos no suelen implicarse. Participan mayoritariamente población de tercera edad. Necesitamos realizar procesos dirigidos exclusivamente a jóvenes, aunque sea el mismo proyecto, pero enfocado a los jóvenes. Para que se sientan llamados. Los jóvenes y los colectivos de gente migrada también cuesta mucho. Los horarios, no tienen costumbre de participar con las instituciones, básicamente se acercan a la administración si tienen un problema… Y aunque hay muchas entidades de gente migrada, no acaban de implicarse e ir más allá.
¿Qué recurso o metodología participativa más te gusta utilizar?
No sé si es un truco, pero a mí me funciona muy bien intentar averiguar algo que podamos tener en común para estirar su hilo y generar una relación más cercana, que nos permita romper el hielo. No es algo nuevo, se ha hecho desde siempre, pero a mí me funciona muy bien.
Y en participación digital, ¿qué tal os va?
Usamos la plataforma Participa311 (basada con el software Decidim) con el apoyo de la Diputación de Barcelona. Cada vez es más conocida, pero hasta ahora poco se ha utilizado. También porque a veces funcionalidades como p.e. las encuestas no acababan de responder a las necesidades y se ha optado por publicar el enlace a otras herramientas externas. Desde el servicio hemos creído que debíamos utilizarlo, porque creemos con esta apuesta de la Diputación de Barcelona.
¿Cómo integráis lo presencial y digital?
La participación digital nos va bien por acciones muy concretas y puntuales (hacer preguntas o recoger propuestas en encuestas) pero si queremos rascar más y sacar más zumo, debemos realizar sesiones presenciales. Debemos encontrarnos. Lo mismo ocurre con las formaciones, los resultados no tienen nada que ver. Nos funciona mucho mejor. No ha terminado de funcionar hasta ahora la relación digital con la gente. Quizás los presupuestos participativos sí que nos podrían ayudar a dar este salto cualitativo y darle un nuevo impulso y aprovechar el potencial de la participación digital.
De todas formas nunca renunciaría a la participación presencial, aunque podamos ser reiterativos duplicando canales. Me gusta el contacto con la gente, aunque lo ocurra mal en las reuniones sufriendo por si las cosas no salen bien.
Algo que hayas encontrado inspirador para tu trabajo…
Me resulta muy inspirador la relación personal que se establece con la gente cuando realizas algún proceso, por pequeño que sea. Se establece un marco de confianza que favorece y ayuda a realizar futuras acciones. A veces querríamos realizar proyectos más potentes como los Presupuestos participativos. Como los del Ayuntamiento de Sabadell que estuve siguiendo, pero la sensación es que nosotros hacemos pequeños procesos.
Sin embargo, experiencias como la marcha exploratoria con perspectiva de género que realizamos recientemente o el proceso de diseño participativo del Parque Central que se hizo hace años, son algunos ejemplos de la diversidad de formatos participativos que nos convendría poner en práctica para resolver el reto de integrar el nuevo barrio de “Can Filuà” en el resto del núcleo urbano y activar su tejido social.
Compartir